ATMODA UN LATVIJAS NEATKARĪBAS ATGŪŠANA

Izstāde „Atmoda un Latvijas neatkarības atgūšana” īpaša ar to, ka līdztekus daudziem tik zināmajām norisēm Rīgā atspoguļoti to dienu vēsturiskie notikumi Ogrē un tās apkārtnē, piemēram, folkloras festivāla “Baltica-88” noslēguma koncerts Ogres estrādē vai Latvijas karoga uzvilkšana pirmo reizi ne tikai pie Tautas nama, bet arī Mazozolu pagasta ūdenstornī, tā iedzīvotājiem paužot savu attieksmi un vēlmi pēc savas neatkarīgas valsts.

Vienā no muzeja logiem izvietotā ekrānā būs skatāmi videostāsti, kurā atmodas dalībnieki dalīsies pieredzētajā, emocijās un pārdomās par mūsu valstij tik nozīmīgo laiku.

NOTIKUMU HRONOLOĢIJA

1985
*11. martā par PSKP CK ģenerālsekretāru tiek ievēlēts M. Gorbačovs. Sākas pārbūves un atklātības periods.
*14. jūnijā vairāki ASV Kongresa locekļi piemin Baltijas brīvības dienu, visos latviešu centros norit demonstrācijas. Dažādas trimdas organizāciju akcijas turpinās arī nākamajos gados. Tās bija ļoti nozīmīgas, pievēršot pasaules uzmanību Baltijas valstīm.
*24. septembrī LKP CK un LPSR Ministru Padome pieņem lēmumu par metro celtniecību Rīgā.
1986
*10. jūlijā tiek nodibināta Latvijas cilvēktiesību aizstāvības grupa “Helsinki-86”, kas aicina uz mītiņiem staļinisko represiju atceres un citās Latvijas vēsturei svarīgās dienās.
*17. oktobrī žurnālisti Dainis Īvāns un Artūrs Snips publicē rakstu “Par Daugavas likteni domājot”, kurā tiek pausts protests pret celtniecības projektiem. Nākamajā gadā HES celtniecības darbi tiek pārtraukti.
1987
*25. februārī tiek dibināts Vides aizsardzības klubs (VAK), nozīmīga organizācija neatkarības procesu veicināšanā.
*14. jūnijā “Helsinki-86” rīko ziedu nolikšanas ceremoniju pie Brīvības pieminekļa.
*23. augustā Baltijas valstu galvaspilsētās notiek mītiņi, kas bija veltīti Molotova-Ribentropa pakta noslēgšanas gadadienai. Tajos izskan aicinājums likvidēt pakta radītās sekas.
1988
*27. aprīlī Arkādijas parkā notiek VAK mītiņš pret metro būvi. Tajā piedalās ap 10 000 cilvēku.
*1. un 2. jūnijā notiek Latvijas PSR Rakstnieku savienības valdes plēnums ar Arhitektu, Dizaineru, Kinematogrāfistu, Komponistu, Mākslinieku, Teātra darbinieku, Žurnālistu savienību vadītāju un ekspertu piedalīšanos. Pieņemtā rezolūcija iezīmē ceļu uz demokratizācijas procesu virzību Latvijā un kļūst par Latvijas Tautas frontes dibināšanas ierosinātāju.
*14. jūnijā notiek mītiņš pie LKP CK Politiskās izglītības nama (tagad – Kongresu nama) 1941. gada 14. jūnijā nelikumīgi represēto un bojāgājušo piemiņai, pēckara gados pirmo reizi nesot sarkanbaltsarkano karogu.
*10. jūlijā Arkādijas parkā 2000 cilvēku lielā pilnsapulcē tiek dibināta Latvijas Nacionālās neatkarības kustība (LNNK).
*23. augustā notiek plašas demonstrācijas, par kurām tiek rakstīts lielākajos ASV laikrakstos.
*7. oktobrī Mežaparkā notiek 150 000 cilvēku liela manifestācija "Par tiesisku valsti Latvijā".
*8. oktobrī tiek dibināta Latvijas Tautas fronte (LTF), par priekšsēdētāju ievēlot Daini Īvānu.
*11. novembrī Ēvalds Valters un Alberts Bels paceļ sarkanbaltsarkano karogu Rīgas pils Svētā Gara tornī.
*26. novembrī Daugavmalā notiek LTF organizēta tautas manifestācija “Par tiesisku valsti un demokratizāciju”.
1989
*18.–19. februārī Ogrē notiek LNNK pirmais kongress, kur pieņemtie statūti un programma apstiprina uzsākto politisko kursu. Par kustības galamērķi kongress pasludina „neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas valsts atjaunošanu”.
*12. martā notiek LTF manifestācija, kurā piedalās 250 000 cilvēku.
*25. aprīlī tiek publicēts likumprojekts par izmaiņām Konstitūcijā, kas nosaka, ka Latvijas PSR valsts valoda ir latviešu valoda.
*14. jūnijā notiek manifestācija, kurā piedalās 60 000 cilvēku..
*28. jūlijā, reaģējot uz PSRS centieniem noturēt varu, LPSR Augstākā Padome pieņem suverenitātes deklarāciju.
*23. augustā notiek pasākums “Baltijas ceļš”, kurā tiek izveidota 660 km gara cilvēku ķēde cauri Baltijas valstīm. Tajā piedalās aptuveni 2 miljoni cilvēku.
1990
*18. martā notiek Latvijas PSR Augstākās Padomes vēlēšanas, kurās uzvar Tautas fronte.
*4. maijā Latvijas PSR Augstākā Padome pieņem deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, kurā tiek noteikts pārejas periods neatkarīgas valsts varas faktiskai atjaunošanai. Jaunās valdības Ivara Godmaņa vadībā uzdevums – likumu pieņemšana, ekonomisko reformu realizēšana, valsts budžeta izveidošana.
*Rudenī PSKP (Padomju Savienības komunistiskās partijas) vadība gatavojas vardarbīgi gāzt Baltijas valstu valdības.
1991
*13.–27. janvārī notiek barikādes, dodot pretsparu OMON specvienībām un ar starptautisko atbalstu palīdzot novērst PSRS valdības lēmumu izsludināt ārkārtas stāvokli Latvijā, kā rezultātā no Krievijas tiktu ievests PSRS karaspēks. Barikādēs, sargājot nozīmīgus objektus, piedalās 50 000 cilvēku.
*19. augustā PSRS sākas valsts apvērsums (pučs). Baltijā apvērsuma organizētāji izsludina karastāvokli, bet parlamentus – par atlaistiem.
*21. augusā Latvija paziņo par pilnīgu neatkarības atjaunošanu. Savā kontrolē tiek pārņemta robeža, likvidētas VDK iestādes un arestēti interkustības vadītāji, kā arī demontēti Ļeņina pieminekļi.
*17. septembrī pie ANO mītnes Ņujorkā tiek pacelti Baltijas valstu karogi, trim Baltijas valstīm tiekot uzņemtām ANO.

PĀRGĀJIENA MARŠRUTS - OGRES KANGARI

Piedāvājam izstaigāt pārgājiena maršrutu, kas ļaus labāk iepazīt kalnus Ogres pilsētā. Aplūkojiet fotoattēlu galeriju un iepazīstieties ar stāstu muzeja mājaslapā  vai “Facebook” vietnē. Lūkojoties vēsturiskajos attēlos, varēsit salīdzināt, kā pilsēta laika gaitā mainījusies.

Esam iezīmējuši maršrutu karšu pārlūkā "BalticMaps".

Pieejams arī “GPX” fails, kas ērti lietojams LVM GEO mobilajā lietotnē.

Kopējais kartē iezīmētais pārgājiena garums ir 14 kilometri (7 kilometri -  Pārogrē un 7 kilometri - Ogres centrā un Jaunogrē).

Pārgājiena maršruts vijas cauri gan urbānajai pilsētas daļai (ar asfalta, bruģa un grants segumu), gan zaļajai zonai (parku celiņiem un gājēju iestaigātām meža takām bez speciāla labiekārtojuma).


Ikviens arī tiek aicināts izpildīt uzdevumu – atminēt krustvārdu mīklu. Tās atminējumi atrodami vietās, kurām cauri ved pārgājiena maršruts. Mīklas atrisinājumu var iesniegt muzejam klātienē vai sūtot uz e-pasta adresi ogresmuzejs@ogresnovads.lv. Ikvienam mīklu minēšanas dalībniekam sarūpēts neliels muzeja gatavots tematisks suvenīrs – kalendārs ar Ogres Kangaru kalnu ilustrāciju (pieejams, ierodoties muzejā).