OGRES VĒSTURE JĀŅA MOZUĻA FOTOGRĀFIJĀS

Pērnā gada sākumā muzejā nonāca bijušā žurnālista, fotogrāfa, redaktora un izdevēja Jāņa Mozuļa apjomīga fotonegatīvu kolekcija. To muzejam dāvājusi 2014. gadā aizsaulē aizgājušā ogrēnieša dzīvesbiedre Dzintra Mozule.

Lielākā daļa fotouzņēmumu tapuši 20. gs. 70. gados – laikā, kad J. Mozulis strādāja par Ogres rajona laikraksta „Padomju Ceļš” korespondentu, – un atspoguļo vesela laikmeta Ogres vēsturi.
Muzejs ieguvis vairāk nekā 1000 fotonegatīvu, kas ataino svarīgākās norises Ogres rajonā pagājušā gadsimta 70. gados – gan saviesīgus pasākumus, sacensības, dejas, ēku atklāšanas sarīkojumus, gan dažādas vietas un celtnes. Šis Dz. Mozules dāvinājums ir ievērojams krājuma fotokolekcijas papildinājums.
Kopš pavasara, kad ārkārtas situācijas laikā saistībā ar Covid-19 pandēmiju muzejā publiski pasākumi nenotika un arī tagad muzejs apmeklētājiem ir slēgts, turpinājās darbs pie fotofilmu skenēšanas un arhivēšanas, lai tās saglabātu elektroniski un jebkuram interesentam varētu nodrošināt to pieejamību. Pagājušā gada vasarā izstādē „Ogre un ogrēnieši” bija apskatāma neliela daļa no fotomateriāla.
Patlaban dāvinājumā saņemtie fotonegatīvi ir ieskenēti. Vēlamies sniegt ieskatu bagātīgajā materiālā, kas no šodienas pakāpeniski tiks publicēts vairākās fotosērijās.

Tā sākas ar Ogres patērētāju biedrības savienības un Ogres tirdzniecības centra rīkoto 6 dienu izstādi-pārdošanu Ogres sporta namā, kas tika veltīta Starptautiskajam sieviešu gadam un norisinājās 1975. gada septembrī.
„Rajona kooperatori šādu pasākumu organizē ne jau pirmo reizi. Ir bijušas daudzas izstādes pārdošanas, kuru mērķis – gan iepazīstināt iedzīvotājus ar dažādiem rūpniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu izstrādājumiem, gan labāk apmierināt iedzīvotāju vajadzības. Apmeklētājas varēja iepazīties ar jaunākajām modes tendencēm, novērtēt krāsu salikumus.”
(„Padomju Ceļš”)

Fotogalerijā redzami arī fotoattēli, kas uzņemti Ogres autoostā 1975. gada 20. novembrī. Saviesīgā pasākumā tika sveikti Ogres 10. autokombināta autobusa šoferi Pēteris Lazdāns un Teodors Celmiņš, kuri nobraukuši 1 milj. km ar autobusu bez kapitālā remonta.

„Atgriežoties no kārtējā reisa, "vecīti" autobusu un šoferus T. Celmiņu un P. Lazdānu, kuri uz maiņām ar to brauc jau astoņus gadus, izgreznotajā Ogres autoostā, mūzikai skanot, sagaidīja autokombināta administrācijas, sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kolēģi, draugi, paziņas, pasažieri. Notika svinīgs mītiņš. Jubilāri saņēma piemiņas lentes, vērtīgas balvas, ziedu klēpjus, pateicības un arī vēlējumus tāpat turpināt strādāt, saudzējot tehniku un kulturāli apkalpojot pasažierus.”
(„Padomju Ceļš”)

1975. gada 2.oktobrī norisinājās telefonistu un pasta operatoru zonālais konkurss, kurā piedalījās Stučkas (tagad Aizkraukles), Ogres, Rīgas rajona un Jūrmalas pilsētas telefonistes un pasta operatores.

Savukārt skriešanas krosa pasākums, kas redzams fotogrāfijās galerijas beigās, norisinājās 1975.gada 4.oktobrī pie Ogres upes vecās gultnes jeb tā saucamā Varžu dīķa, un tajā piedalījās Ogres rajona Patērētāju bierību savienības darbinieki.

PĀRGĀJIENA MARŠRUTS - OGRES KANGARI

Piedāvājam izstaigāt pārgājiena maršrutu, kas ļaus labāk iepazīt kalnus Ogres pilsētā. Aplūkojiet fotoattēlu galeriju un iepazīstieties ar stāstu muzeja mājaslapā  vai “Facebook” vietnē. Lūkojoties vēsturiskajos attēlos, varēsit salīdzināt, kā pilsēta laika gaitā mainījusies.

Esam iezīmējuši maršrutu karšu pārlūkā "BalticMaps".

Pieejams arī “GPX” fails, kas ērti lietojams LVM GEO mobilajā lietotnē.

Kopējais kartē iezīmētais pārgājiena garums ir 14 kilometri (7 kilometri -  Pārogrē un 7 kilometri - Ogres centrā un Jaunogrē).

Pārgājiena maršruts vijas cauri gan urbānajai pilsētas daļai (ar asfalta, bruģa un grants segumu), gan zaļajai zonai (parku celiņiem un gājēju iestaigātām meža takām bez speciāla labiekārtojuma).


Ikviens arī tiek aicināts izpildīt uzdevumu – atminēt krustvārdu mīklu. Tās atminējumi atrodami vietās, kurām cauri ved pārgājiena maršruts. Mīklas atrisinājumu var iesniegt muzejam klātienē vai sūtot uz e-pasta adresi ogresmuzejs@ogresnovads.lv. Ikvienam mīklu minēšanas dalībniekam sarūpēts neliels muzeja gatavots tematisks suvenīrs – kalendārs ar Ogres Kangaru kalnu ilustrāciju (pieejams, ierodoties muzejā).