OGRES VĒSTURE JĀŅA MOZUĻA FOTOGRĀFIJĀS

Pērnā gada sākumā muzejā nonāca bijušā žurnālista, fotogrāfa, redaktora un izdevēja Jāņa Mozuļa apjomīga fotonegatīvu kolekcija. To muzejam dāvājusi 2014. gadā aizsaulē aizgājušā ogrēnieša dzīvesbiedre Dzintra Mozule.


Lielākā daļa fotouzņēmumu tapuši 20. gs. 70. gados – laikā, kad J. Mozulis strādāja par Ogres rajona laikraksta „Padomju Ceļš” korespondentu, – un atspoguļo vesela laikmeta Ogres vēsturi.


Muzejs ieguvis vairāk nekā 1000 fotonegatīvu, kas ataino svarīgākās norises Ogres rajonā pagājušā gadsimta 70. gados – gan saviesīgus pasākumus, sacensības, dejas, ēku atklāšanas sarīkojumus, gan dažādas vietas un celtnes. Šis Dz. Mozules dāvinājums ir ievērojams krājuma fotokolekcijas papildinājums.

Kopš pavasara, kad ārkārtas situācijas laikā saistībā ar Covid-19 pandēmiju muzejā publiski pasākumi nenotika un arī tagad muzejs apmeklētājiem ir slēgts, turpinājās darbs pie fotofilmu skenēšanas un arhivēšanas, lai tās saglabātu elektroniski un jebkuram interesentam varētu nodrošināt to pieejamību. Pagājušā gada vasarā izstādē „Ogre un ogrēnieši” bija apskatāma neliela daļa no fotomateriāla.

Publicējam otro fotogrāfiju sēriju, kurā redzami 20. gs. 70. gadu notikumi un vietas – Ogres autoosta pavisam citādā skatā, sacensības stadionā, velosacensības, ūdenstornis u.c.


PĀRGĀJIENA MARŠRUTS - OGRES KANGARI

Piedāvājam izstaigāt pārgājiena maršrutu, kas ļaus labāk iepazīt kalnus Ogres pilsētā. Aplūkojiet fotoattēlu galeriju un iepazīstieties ar stāstu muzeja mājaslapā  vai “Facebook” vietnē. Lūkojoties vēsturiskajos attēlos, varēsit salīdzināt, kā pilsēta laika gaitā mainījusies.

Esam iezīmējuši maršrutu karšu pārlūkā "BalticMaps".

Pieejams arī “GPX” fails, kas ērti lietojams LVM GEO mobilajā lietotnē.

Kopējais kartē iezīmētais pārgājiena garums ir 14 kilometri (7 kilometri -  Pārogrē un 7 kilometri - Ogres centrā un Jaunogrē).

Pārgājiena maršruts vijas cauri gan urbānajai pilsētas daļai (ar asfalta, bruģa un grants segumu), gan zaļajai zonai (parku celiņiem un gājēju iestaigātām meža takām bez speciāla labiekārtojuma).


Ikviens arī tiek aicināts izpildīt uzdevumu – atminēt krustvārdu mīklu. Tās atminējumi atrodami vietās, kurām cauri ved pārgājiena maršruts. Mīklas atrisinājumu var iesniegt muzejam klātienē vai sūtot uz e-pasta adresi ogresmuzejs@ogresnovads.lv. Ikvienam mīklu minēšanas dalībniekam sarūpēts neliels muzeja gatavots tematisks suvenīrs – kalendārs ar Ogres Kangaru kalnu ilustrāciju (pieejams, ierodoties muzejā).